Share
Kaydır

Veri kurtarma veya Data recovery

Veri kurtarma veya Data recovery

Data Recovery Solutions

Veri kurtarma veya Data recovery, cep telefonu, bilgisayar, notebook gibi ikincil depolama cihazlarındaki bilgilerin, herhangi bir nedenle bu bilgilere ulaşılamaması durumunda, bilgilerin yeniden ulaşılabilir hale getirilmesini, bir başka deyişle kaybolmuş bilgilerin geri getirilmesini ifade eder.[1]

Bir başka tanım yapacak olursak, herhangi bir taşıyıcı medya üzerine kaydettiğimiz bilgilere ulaşılamaması durumunda, bilgilere yeniden ulaşmamızı sağlayan işlemler bütünüdür. Hemen belirtmemiz gerekir ki; bilgi taşıyıcı medyadan günümüzde sabit disk sürücüleri (HDD'ler), katı hal sürücüsü (SSD), SD kartlar, USB Flash bellekler vb. araçları anlamalıyız.

Bilginin öneminin iyice açığa çıktığı günümüzde, bilgilerin iyi depolanması, iyi saklanması, işlenebilmesi ve beklenmedik kayıp durumlarında yeniden ulaşılabilir kılınması çok önemlidir. Bu doğrultuda, yazılım firmaları, 1980'li yıllardan günümüze dek çözüm arayışlarını sürdürürlerken, donanım firmaları da veri kaybının önlenmesi, ya da veri kaybı sonrası kurtarmanın çok kolay bir hale getirilebilmesi için 80'li yıllardan günümüze, çalışmalarını devam ettirmektedirler.


Veri kaybı sonrası yapılması gerekenler
Data recovery hardware

Çoğu kez dile getirilmesine rağmen anlaşılmayan bir durum olması sebebiyle birkaç cümle ile özetleyecek olursak;

Veri kaybı yaşanan depolama cihazında veri kaybı yaşandıktan sonra, her tavsiye adı altında verilen şeyi denemek verilerinizi kurtarmayacağı gibi kalıcı veri kayıplarına sebebiyet verebilir.

Bu konuda alanında uzman kurumlardan destek alabilirsiniz. Bu tür bir durumdan sonra verilerinizin kurtarılması ciddi maliyetler doğurabilir.

Veri kurtarılacak ortam eğer mantıksal hasarlı ise öncelikle imajı alınır ve veri kaybı yaşanan diske donanımsal müdahale edilmez.

Fiziksel hasar olmadıkça veri kaybı yaşanan disk hiçbir şekilde sökülmez.
Oluşabilecek sorunlara karşı fiziksel hasarı giderilen diskin imajı alınır ve kurtarma işlemi imaj üzerinden gerçekleştirilir.

İnternet üzerinden paylaşılan veri kurtarma (Recovery) yazılımları ücretli veya ücretsiz sürümler olmakla birlikte silinen verileri kurtarmak konusunda kullanıcılara destek sağlamaktadır.

Fakat bilinmesi gerekir ki yazılımsal olarak yapılan veri kurtarma işlemleri 100% kurtarma garantisi sunmaz.

Genellikle virüs saldırısı, yanlışlıkla silme veya SHIFT + DELETE yanlışlıkla kullanılması gibi durumlar nedeniyle veri kurtarma programları kullanılmaktadır.

Fidye Virüsü Kaynaklı Veri Kayıpları;
Fidye virüsü veya diğer adıyla Ransomware olarak bilinen ve birçok ev kullanıcısı, özel ve kamu kurumunun zarar görmesine yol açan bu zararlı yazılımlar, uzun bir süredir pek çok özel ve kamu kurumunun mağdur olmasına yol açmıştır.

Saldırı yapılan kuruma bağlı olarak finansal, sağlık ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen bu saldırılar, hem izlerini kaybettirebilmeleri hem de kolay yoldan haksız kazanç elde edebilmeleri sayesinde gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Zararlı ve crackli içerik barındıran siteler, açık bırakılan RDP portları, sahte e-mail ve bazen işletim sistemlerinin kendi açıklarından kaynaklanan sızmalar, bu virüslerin bulaşmasına ve kötü amaçlı aktivitelerini gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Böyle bir saldırıdan etkilendikten sonra virüsün sisteminize nasıl ve ne yolla bulaştığının tespiti, ileride oluşabilecek zararların bertaraf edilmesi için önemli bir konudur. Sistemlerinize bulaşan fidye virüsleri tüm kullanıcı dosyaları (Word, Excel, resim, video vb.) ile birlikte ticari yazılım ve otomasyon sistemlerinin vazgeçilmez dosyaları olan veritabanı (SQL) dosyalarını şifreleyerek sistemleri kullanılamaz hale getirmektedir.

Şifrelenen dosyaların çözülebilmesi için istenilen fidye miktarı genelde sistemin kritikliğine bağlı olarak değişmektedir. Ev kullanıcıları için istenen fidye miktarı genel olarak düşük iken, kritik sistemler için istenen fidye miktarı binlerce dolarlardan başlamaktadır. Büyük bir şirketin veya kamu kurumunun (belediye, hastahane vb.) veritabanı dosyalarının şifrelenmesi şüphesiz ki bir ev kullanıcısının verilerinden çok daha önemli olduğu aşikardır. Bu tarz kritik veriler doğrudan toplumu ve sosyal yaşamı etkileyeceğinden dolayı en acil müdahale edilmesi gereken sistemler olması kaçınılmazdır. birçok şirket talep edilen ücreti düşündüğü hatta bir kısmının bu ücreti zaman kaybetmeden ödediği birçok olayda kayıtlara geçmiştir. Ne yazık ki yapılan ödemelere rağmen birçok firmanın verilerine ulaşamadığı da kayıtlara geçmiştir.

Data Recovery Solutions For Valuable Digitally Stored Information

No matter how advanced digital storage systems are nowadays, data failure can still occur and data recovery is the best solution to recover every piece of stored information or even just to salvage a portion of it. Data failure can occur in the form of:

    Logical Damage - data recovery processes involve software-level solutions.
    Physical Damage - recovery may require advanced forensic applications beyond the software level in order to deal appropriately with the physical damage.


The Science of Data Recovery

The processes involved in the recovery process of digital information are very systematic that data recovery relies much on computer science. At the broadest sense used within the context of modern-day computers and related electronics, data recovery is simply the process of extracting useful digital information from physical storage systems such as hard disks in desktop computers or laptops. With solid state drives gradually replacing the position of hard disk drives in the computer market, this storage system is also of particular interest among data recovery software developers.

The Processes Involved in Data Recovery

Most commonly, data failure is attributed to the operating system running the machine. In which case, the file system is said to have logical damage and hence cannot be accessed by the host OS. Since the OS itself cannot access the drive, repairing at the OS level is therefore impossible. Thus, technicians resort to the bootable OS that runs entirely from the memory and does not require the use of the damaged hard disk drive. The bootable OS can fully run within the limits of the memory resource due to its tiny memory footprint.

Once the damaged hard drive is accessed through the bootable OS, migrating recoverable data follows. Backup media for storing recovered data include writable compact discs and flash drives. For larger data files, external hard drives are also of common use. After data files are copied to another medium, the damaged storage drive can be reformatted so that logical errors are fixed and the medium can be used again just like new, that is, if errors occur only at the logical and not on the physical system.

Popular Data Recovery Solutions

For damaged hard drives inaccessible by the OS, solutions revolve around the use of bootable OS with a set of repair tools. These packages are delivered into the system in the form of a boot disk or a Live CD or USB. For data recovery involving external storage media such as SD cards and USB flash drives, file recovery solutions running at the OS level of the machine are employed.

01.